A mediáció története - Starlight Mediátor Iroda Szeged

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A mediáció története

A mediációról
A mediáció (a kifejezés a latin mediare, középen állni szóból ered) története meglehetősen régi időkre nyúlik vissza. Már az ókorban is megtalálhatóak voltak a nyomai (például Indiában, Kínában, Babilonban, a föníciai városállamokban is voltak hasonló jogintézmények, valamint a római jogban már nevesítetten is megjelent a mediátor személye). Itt még kissé elmosódottak voltak a határok, az alapokat gyakran a nagycsaládi együttélés szabályai rakták le. Ezeket az egyébként jól bevált eljárásokat a népesség növekedése, a gazdasági fejlődés, illetve az egyre bonyolultabbá váló helyzetek elszaporodása miatt fellépő szabályozottsági igény szorította ki, teret engedve a formális, jogi eljárásoknak.

A mai értelemben vett közvetítés kialakulása az Amerikai Egyesült Államokhoz kötődik. Alapként szolgáltak egyrészt rendkívül sajátos népesedési folyamatok (ezek később jelentőségüket vesztették), másrészt a nagy számban fellépő kollektív munkaügyi viták. Amerikában már 1918-ban létrejött egy Egyeztető Szolgálat, amelynek rendkívüli sikere (gyors és hatékony fellépés olyan konfliktusban a szakszervezet és a munkáltató között, amely sztrájkkal fenyegetett) révén más jogterületeken is bevett gyakorlattá vált a mediáció.

Európában nincs ilyen hosszú múltja ennek a módszernek, a XX. század második felében jelent meg. Magyarországon először az egészségügyben került jogi szabályozásra (2000. évi CXVI tv. Az egészségügyi közvetítői eljárásról). Bővebben a mediáció területei menüpontban található a magyarországi helyzet bemutatása.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz