A mediáció területei - Starlight Mediátor Iroda Szeged

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A mediáció területei

A mediációról
A mediáció nagyszerű szolgálatot tesz bármilyen, az emberek egymás mellett élése során létrejövő konfliktusban az élet bármely területén. Ezen kívül jogi eljárásokban is kiemelkedő jelentőségű permegelőző, békéltető, resztoratív szerepű. Mivel ezt hazánkban már a törvényhozók is felismerték, a bíróságok tehermentesítésének nyilvánvaló céljával bizonyos eljárásokban már kötelezővé is tették azt.

Járjuk körbe ezt a két fő területet konkrétabban. Éles határ természetesen nincs a magán és jogi jellegű konfliktusok között, mivel a legegyszerűbnek tűnő nézeteltérés is könnyen fordulhat át jogvitává, azonban a közvetítésnek mindkettőben fontos és hasznos szerepe van.

Mediációval hatékonyan megoldható, nem jogi problémák adódhatnak - csupán példálózó jelleggel

- munkahelyen, munkatársak között (feladatkörök, napi munkabeosztás),
- együttműködő cégek/vállalkozások között (gazdasági események realizálása, pénzügyi műveletek),
- osztálytársak között (félreértések, csoportba való tartozás),
- tanár és diák között (kommunikációs nehézségek),
- szülők és gyermekeik között (feladatok megosztása, iskolai teljesítményre vonatkozó elvárások, szabad idő beosztása, zsebpénz mértékének és felhasználásának kérdésköre),
- volt és jelenlegi családtagok között (egymással való kapcsolattartás, mindennapos együttélés /nagyszülő-unoka, anyós/após-meny/vej, testvérek, elvált szülő-gyermek viszonyában/),
- párkapcsolatban (elhidegülés, féltékenység, megcsalás és egyéb konfliktusok esetén válást megelőző, párterápiás jelleggel).

Mediáció jogi eljárásban – a teljesség igénye nélkül

- Büntető- és szabálysértési ügyekben törvényi feltételek megléte esetén elrendelhető, kijelölt pártfogó felügyelő végzi.

- Polgári jogi ügyekben (öröklési jog, családi jog, szomszégjog, munkajog, gazdasági jog, társasházi jog körét érintő eljárások) eljárhat bírósági mediátor, vagy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium névjgyzékében szereplő mediátor.

- Gyerekvédelmi ügyekben (a gyermekkel való kapcsolattartás, szülői felügyeleti jog gyakorlása) a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium névjgyzékében szereplő mediátor, illetve a családsegítő szolgálatok alkalmazázában dolgozó mediátorok járnak el.

- Munkajogi területen a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat komoly jelentőségű szervezeti jellegű jogviták esetén járhat el, felkérés esetén.

- Egészségügyi közvetítői eljárásban a betegek az egészségügyi intézményekkel szemben fellépő kártérítési igényeiket a bírósági eljárást mellőzve, mediátor segítségével is rendezhetik. Igazságügyi közvetítőként a Magyiar Igazságügyi Szakértői Kamara közvetítői névjegyzékében szereplő mediátorok járhatnak el.

- Oktatásügyi követítői eljárás oktatással kapcsolatos jogviták esetén alkalmazható eljárás. A jogszabályi háttér változóban van, várhatóan 2017-től kötelező lesz az iskoláknak mediátorokat alkalmazni.

Kevésbé jelentős terület még a fogyasztóvédelmi, pénzügyi és közigazgatási közvetítői eljárás, itt a békéltető testületek töltenek be komoly szerepet.Forrás: Dr. Mészáros Ádám – Mediátorok kézikönyve


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz